Τετάρτη, 30 Ιουλίου 2014

Ο Άθλος - by To Skouliki Tom

Στο βιβλίο του "Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο", ο Νίτσε έγραφε ότι "όταν άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και τα κακά που είχε κλείσει εκεί ο Δίας ξέφυγαν στον κόσμο των ανθρώπων, έμεινε μόνο, χωρίς να το ξέρει κανείς, ένα έσχατο κακό: η ελπίδα.

Από τότε ο άνθρωπος κάνει το λάθος να θεωρεί το κουτί και το περιεχόμενό του, την ελπίδα, σαν τυχερό σεντούκι. Ξεχνάμε όμως την επιθυμία του Δία ο άνθρωπος να συνεχίσει να βασανίζεται. Η ελπίδα είναι το χειρότερο κακό, γιατί παρατείνει το βάσανο."

Η ελπίδα φέρνει αδράνεια, απάθεια και τελικά αδιαφορία. Το κατάλληλο αντίδοτο για την ελπίδα είναι η δράση. Για να υπάρξει βέβαια οποιουδήποτε είδους δράση, πρέπει πρώτα να υπάρξουν στόχοι. Η δράση είναι το μέσο, αυτή που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στα όνειρά μας, αυτή που μας εξασφαλίζει την επίτευξη των στόχων μας. Αυτά δεν τα λέει ο Νίτσε, τα λέω εγώ. 

Δε ξέρω αν ο άνθρωπος για τον οποίο θα σας μιλήσω σήμερα έχει διαβάσει Νίτσε αλλά ξέρω σίγουρα ότι διαβάζει τακτικά The Three Mooges κι είναι άνθρωπος της δράσης. Προτιμάει να μιλάει με τις πράξεις του παρά με τα λόγια του. Ένα κείμενο μπορεί να εμπνεύσει αλλά μια πράξη μπορεί να παραδειγματίσει και να αποκτήσει μιμητές. 

Οι παλαιότεροι αναγνώστες του μπλογκ ίσως θυμούνται τον "Ξυπόλητο Μαραθωνοδρόμο", τον άνθρωπο που είχε διασχίσει "15 χώρες σε 30 μέρες με ένα ποδήλατο". Μιλάω φυσικά για τον Θανάση Τσάκλα, αυτό το θεότρελο παλικάρι που καβαλάει ένα ποδήλατο και δε σταματάει ακόμα κι όταν το ποδήλατο κλατάρει. Απλά συνεχίζει με τα πόδια.

Ο Θανάσης, πριν από κάθε του εγχείρημα, συνήθιζε να βάζει στοιχήματα με τους φίλους του και να δωρίζει τα χρήματα που μάζευε σε ιδρύματα και φιλαθρωπικές οργανώσεις. Αυτό μέχρι πριν από μερικούς μήνες, όταν σκέφτηκε πως αυτό δεν ήταν αρκετό, πως ήταν χρέος του να κάνει κάτι περισσότερο. Τότε ήταν που γεννήθηκε στο μυαλό του "Ο Άθλος".

Όταν μου πρωτοείπε την ιδέα σκέφτηκα ότι το άτομο είναι εντελώς παλαβό και καλά θα κάνει να κλειστεί εθελοντικά στο Δαφνί για να γλιτώσει τη ζωή του. Μερικούς μήνες αργότερα ο Άθλος μετράπηκε από μια ιδέα στο μυαλό ενός τρελού σε ένα, πρωτοφανές για τα ελληνικά δεδομένα, εγχείρημα. 

Ο Άθλος, όπως τον εμπνεύστηκε ο Θανάσης Τσάκλας, περιλαμβάνει ποδηλασία, ορειβασία, μαραθώνιο και διάπλου από το Ορμένιο του Έβρου μέχρι τη Γαύδο της Κρήτης σε μια απόσταση που υπολογίζεται γύρω στα 1000 μίλια, δηλαδή περίπου 1600 χιλιόμετρα.

Επιπλέον, αποτελεί ένα ακόμα στοίχημα για τον Θανάση, αφού η απόσταση αυτή, προκειμένου να θεωρηθεί επιτυχημένος ο Άθλος, πρέπει να καλυφθεί μέσα σε 12 εικοσιτετράωρα, από τις 10 μέχρι τις 21 Αυγούστου.


Ο Θανάσης Τσάκλας λοιπόν, μαζί με την Ελένη Λυγερού και τον Αποστόλη Τσάκλα που θα δοκιμάσουν τις αντοχές τους μαζί του, θα κάνουν ποδήλατο από το Ορμένιο μέχρι τον Όλυμπο, ορειβασία μέχρι την κορυφή του Ολύμπου και κατάβαση, ξανά ποδήλατο μέχρι τον Μαραθώνα, θα τρέξουν τον κλασικό Μαραθώνιο (42.195 μέτρα) μέχρι το Καλλιμάρμαρο, από όπου και θα ξανακαβαλήσουν τα ποδήλατα μέχρι το Ακρωτήρι Μαλέα στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου. 

Για να καταλάβετε τη δυσκολία του εγχειρήματος, σκεφτείτε ότι όλα τα παραπάνω είναι το εύκολο κομμάτι του Άθλου. Το δύσκολο είναι πώς θα φτάσουν μέχρι τη Γαύδο.


Μα με ποδήλατο φυσικά! Χρησιμοποιώντας μια ιταλική πατέντα (φωτό δίπλα), που έχει δοκιμαστεί μέχρι σήμερα μόνο στο στενό της Μάγχης, θα διασχίσουν το ανοιχτό πέλαγος από το Ακρωτήρι Μαλέα μέχρι την Κίσσαμο της δυτικής Κρήτης. 60 ώρες σερί ποδήλατο στο νερό πάνω σε δύο μπαλόνια με μόνο σύμμαχο μια μικροσκοπική προπέλα η οποία με εξαντλητικό πετάλι βγάζει μάξιμουμ 6 χιλιόμετρα την ώρα, εάν και εφόσον η θάλασσα είναι ήρεμη.

Κι επειδή βρέθηκα πριν από λίγες μέρες στην επίσημη παρουσίαση του Άθλου στο Μουσείο Μπενάκη κι είδα από κοντά το περίφημο shuttlebike, σας λέω ότι αυτό το μαραφέτι δεν πείθει καθόλου. 

Ας μην τους γκαντεμιάζω όμως. Σε περίπτωση λοιπόν που οι τρεις ήρωες καταφέρουν να φτάσουν σώοι μέχρι την Κίσσαμο θα περάσουν τα Λευκά Όρη με ποδήλατο μέχρι τα Σφακιά και μετά ξανά διάπλους πάνω στα μπαλόνια μέχρι τη Γαύδο, όπου θα τους περιμένει ο τερματισμός και το πέρασμά τους στην Ιστορία. 

Θα ρωτήσει κάποιος "Μα γιατί να το κάνουν όλο αυτό καλοκαιριάτικα;" Τώρα λοιπόν το σοβαρό κομμάτι του Άθλου. Τις οκτώ από τις δώδεκα μέρες (11-18 Αυγούστου) που θα διαρκέσει ο Άθλος θα μπορούμε όλοι και πρέπει να στείλουμε όλοι τουλάχιστον ένα sms στο 54234 γράφοντας την ένδειξη ΦΛΟΓΑ ή FLOGA. Η χρέωση είναι μόλις 1 ευρώ (+ΦΠΑ) κι όσα χρήματα συγκεντρωθούν θα πάνε στη Φλόγα, τον σύλλογο γονέων παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια.

Η μεγάλη δράση θα γίνει από την Ελένη, τον Θανάση και τον Αποστόλη. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε εμείς είναι να χαρίσουμε αυτό το ευτελές ποσό για να στηρίξουμε την προσπάθειά τους και να μην αφήσουμε τα παιδιά της Φλόγας απλά να ελπίζουν αλλά να νικήσουν με τη δράση μας τον καρκίνο. Οι αληθινοί ήρωες είναι αυτά. Ο πραγματικός Άθλος γίνεται καθημερινά από τα παιδιά της Φλόγας. 

Θα βρείτε τη σελίδα του Άθλου στο facebook ΕΔΩ όπου μπορείτε να παρακολουθείτε όλες τις εξελίξεις, να μάθετε τα ακριβή σημεία διεύλεσης του Άθλου και να γνωρίσετε από κοντά τους πρωταγωνιστές του στις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε Ορεστιάδα, Θεσσαλονίκη, Μαραθώνα και Χανιά προς τιμήν τους.

Ξέρω ότι οι μέρες είναι καλοκαιρινές κι ίσως ο Άθλος σας βρει σε διακοπές και παραλίες αλλά σας παρακαλώ στηρίξτε αυτήν την προσπάθεια. Η ζωή και το μέλλον κάποιων παιδιών εξαρτώνται από αυτό. 

Να είστε όλοι καλά.

by To Skouliki Tom

(Ανήθικο δίδαγμα: Δεν υπάρχει ανήθικο δίδαγμα μπροστά στο ήθος της Ελένης, του Θανάση και του Αποστόλη.)

(Ο Θανάσης δε συνήθιζε να χρησιμοποιεί χορηγούς για τα εγχειρήματά του. Επειδή όμως το κόστος του Άθλου αναμένεται να ξεπεράσει τα 15.000 ευρώ, η εταιρεία Wind, τα ποδήλατα KTM, τα οπτικά Λυγερού, η Termoil, τα σωστικά είδη LALIZAS, τα γυαλιά Bolle, τα κομμωτήρια Hair Salon NB και φυσικά η μπάντα του The Wigs θα είναι στο πλευρό του. Κοντά στο Θανάση, την Ελένη και τον Αποστόλη θα βρίσκεται κι η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης - ελπίζω ναμ η χρειαστεί να επέμβει-, ενώ χορηγοί επικοινωνίας είναι το Sport24 και ο Art Director Αθανασιάδης.)

Όλα τα νέα για τον Άθλο θα περνάνε καθημερινά από τις 10 έως τις 21 Αυγούστου κι από τη σελίδα μας facebook.com/TheThreeMooges

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου